M. Cinta Martínez Ferrer

Advocada

 

Cristòfor Despuig 36, 1r esq.

43500 Tortosa

CONTACTA >

M’han citat com a testimoni a comissaria

27 January 2024

En general, la nostra participació en un procés legal com a testimoni és una peça molt important del sistema legal, ja que contribuïm a trobar la resolució d'un cas en el qual probablement s’ha produït una injustícia.

 

Què passa si no comparec el dia de la cita?

 

Les citacions com a testimonis són obligatòries. Si no hi acudim ens podrien imposar multes o, fins i tot, si la citació ens la fan des del jutjat ens podrien atribuir el delicte de desobediència a l’autoritat judicial.

No obstant això, si per alguna raó no hi pots acudir, ho pots comunicar i explicar què t'impedeix anar-hi. En la major part dels casos no hi haurà cap problema a reprogramar la cita.

 

Necessito un advocat per a anar a declarar com a testimoni?

 

No, però si tens dubtes sobre el tipus de preguntes que et puguin fer o creus que podries estar en risc legal per testificar, seria convenient consultar un advocat o advocada abans de la cita per a entendre millor els teus drets i com respondre i reaccionar adequadament.

Les respostes han de ser honestes i completes. Si no saps la resposta a alguna pregunta és millor dir que no la saps. Evita especular o endevinar fets que no coneixes perquè pot perjudicar més que no pas beneficiar la investigació.

 

Tinc drets com a testimoni?

 

, tens dret a ser tractat amb respecte i el dret que et facin preguntes de manera justa i no tendenciosa. Si sents que els teus drets estan sent violats, pots consultar amb un advocat o advocada.

 

I si més endavant em citen perquè declari com a persona investigada pels mateixos fets?

 

Si a conseqüència de la teva declaració testifical resultes detinguda o citada com a persona investigada, l’advocat o advocada que t’assisteixi ha de sol·licitar la nul·litat de la teva declaració i que no consti com a prova. El motiu és que, si la teva declaració com a testimoni a la comissaria esdevé o es considera la declaració d'un futur investigat, s‘ha produït una irregularitat que et genera indefensió a l'haver declarat sense haver-te llegit els teus drets, entre ells, el dret a l’assitència lletrada.

 

Resoldre dubtes

 

Si tens preguntes sobre aquest tema, no dubtis a deixar un comentari o a enviar un missatge a través del formulari de contacte. I recorda, aquest blog proporciona orientació general i no substitueix l’assessorament legal. Si necessites una consulta personalitzada i adaptada al teu cas, pots programar una visita entrant a la pàgina de contacte.